Poměrně nedávno se i k nám do Čech probojovala technika úpravy obočí zvaná „microblading“. Pro ty z Vás, kteří ji ještě neznáte, nebo jste o ní slyšeli, ale nejste si zcela jisti, o co jde, vysvětlím…

Microblading je metoda semipermanentní (dočasné) mikropigmentace obočí. Malou čepelkou, která je tvořena z několika jehliček, se pod povrch kůže aplikuje speciální pigment. Jednotlivými tahy se vykreslí chloupky obočí, a to v přesném tvaru a podle jasně daných pravidel. Jen díky preciznímu provedení a jasně daným normám, docílíme požadovaného výsledku, který setrvá po celé období.

Takto by to mělo být vždy. Bohužel, ne všechny kurzy a salony, nabízející tuto službu, jsou dostatečně kvalifikovaní na to, aby byl výsledný efekt takový, jaký má být. Přirozený, přesně provedený tvar a zbarvení, který se s přibývajícím časem nemění.

Jak tedy poznat správně provedený microblading?

  1. Už když ulehnete na lehátko a terapeut bude provádět předkreslení tvaru Vašeho budoucího obočí, měl by zaměřit přesný tvar a využít mnoha parametrů Vašeho obličeje. Správný a pečlivý zákres trvá alespoň 30 minut, a to i velmi zkušenému artistovi. Obočí by mělo mít vždy tvar „obočí“, ne jakéhosi oblouku. Ne moc tenké, ani moc široké. Mělo by být stejně daleko od sebe, nejvyšší body na obou polovinách obličeje by měly být ve stejné výšce a zákres by měl být pro klientku čitelný (tzn. žádné dvojité čáry). Zkrátka, aby bylo jasné, jaký bude jeho finální tvar. Rozhodně si tento tvar zkontrolujte, a pokud Vám po zákresu obočí nebude nabídnuto zrcátko, požádejte o něj. U kontroly zákresu se vždy posaďte, nebo ještě lépe postavte a podívejte se na sebe ze všech úhlů.
  2. Vždy se ptejte na to, zda terapeutka používá pigmenty bez obsahu těžkých kovů. Ty totiž způsobují v pokožce oxidaci a po několika měsících Vám microblading zčervená, zmodrá, nebo úplně zešedne.
  3. První jemné zákresy chloupků, by měly být do neumrtvené kůže! Když se anestezie nanese před zákrokem na neporušenou kůži, pokožka nasákne gelový, čí krémový přípravek a změní svojí strukturu. Díky tomu, nemusí mít nově zakreslené chloupky požadovaný tvar a řez v kůži pomocí čepelky je příliš hluboký. Kůže v důsledku zvláčnění anestezií, neudrží požadované množství zaneseného pigmentu. Anestezie, která opravdu Vaší kůži znecitliví, reaguje pouze na sliznici, tedy až po té, co je povrch kůže narušen.
  4. Bolestivost správně provedeného microbladingu je minimální. Je srovnatelná s nepříjemným škrábáním kůže. Nikdy by kůže neměla při aplikaci microbladingu více krvácet. Při druhé fázi aplikace, kdy se jednotlivé chloupky „obtahují“, je už kůže po anestezii. I tak by měl být tlak čepelky zhruba 4x slabší než počáteční. Tudíž byste druhou fázi neměla vůbec cítit.
  5. Výsledný efekt microbladingu je přímo závislý na hloubce, přesnosti a pečlivosti jeho provedení. Zanesený pigment by měl být jen lehce pod povrchem kůže. Při hlubším zanesení pigmentu do kůže se stává z microbladingu tetování. Vydrží Vám sice déle, ale Vaše obočí bude rozpité a nevzhledné. Microblading vydrží zhruba rok, poté je třeba absolvovat tzv. korekci, kdy se doplní jen chybějící pigment.
  6. Jistě nemusím připomínat, že veškeré náčiní a materiál, se kterým při zákroku artista pracuje, by mělo být sterilní, popř. jednorázové. Artista by měl být vždy chráněn rukavicemi a rouškou.

Doufám, že Vám tyto základní informace pomohou při výběru salonu, kde si necháte udělat krásné obočí. S Vašimi dotazy se na mě neváhejte obrátit, ráda Vám vše pečlivě zodpovím.

Vaše Beauty Guru